Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Γεωργία: η Ελλάδα έχει το δυναμικό, την ποιότητα, την προστασία και στήριξη της ΕΕ

*Συνέντευξη με τον διευθυντή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κο Πάνο Καρβούνη για την επίσκεψη του επιτρόπου Γεωργίας στην Ελλάδα και θέματα που αφορούν τους αγρότες.

Κύριε Καρβούνη, στην πρόσφατη επίσκεψή του ο Επίτροπος για αγροτικά θέματα, κος Ciolos, μας τα παρουσίασε όλα πολύ «ρόδινα». Επειδή έχουμε γίνει λίγο καχύποπτοι τελευταία, είναι όντως τα νέα τόσο καλά για το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας, όπως μας τα παρουσίασε;
 
Η ερώτησή σας είναι πολύπλευρη, οπότε επιτρέψτε μου να απαντήσω ανάλογα. Εις ότι αφορά στο θέμα της καχυποψίας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι εταίροι μας όχι μόνο δεν μας έχουν πει ψέματα αλλά στέκονται δίπλα μας με συνέπεια σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Ένα κομμάτι της πολιτικής σκηνής  της χώρας όμως δεν τοποθετείται πάντα με ειλικρίνεια, ρίχνοντας συχνά το φταίξιμο στην ΕΕ για αποφάσεις που δεν είναι της Ευρώπης αλλά της Ελλάδας ή για μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα καλείται να κάνει προς όφελος της αλλά που πιθανόν θίγουν συμφέροντα. Εις ότι αφορά τώρα την επίσκεψη του Επιτρόπου, ο κος Ciolos ήρθε για να παρουσιάσει την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, που έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ελληνική γεωργία.
Δώστε μας μια πιο συγκεκριμένη εικόνα.
Καταρχήν δεν είναι καθόλου μικρής σημασίας το γεγονός ότι η Ελλάδα θα λάβει περίπου 20 δις για την περίοδο αυτή, δηλαδή όσα χρήματα περίπου λαμβάνει και την τρέχουσα περίοδο. Δεδομένου του γεγονότος ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια Ευρώπη - 28, στην οποία μάλιστα συναποφασίζει πλέον και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και, επίσης αν αναλογιστούμε ότι ο νέος προϋπολογισμος της ΕΕ θα ειναι μειωμένος κατά τα επόμενα χρόνια, η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να θεωρείται ούτε δεδομένη ούτε μικρής σημασίας. 
 Μιλήστε μας λίγο για την νέα κοινή αγροτική πολιτική. Ποια τα πλεονεκτήματά της;Η νέα ΚΑΠ δίνει ιδιαίτερη σημασία στις ιδιαιτερότητες της γεωργίας στα διάφορα κράτη μέλη προσφέροντάς τους τα εργαλεία ώστε να προσαρμόσουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις στα δικά τους δεδομένα. Δίνει δε έμφαση σε μια πλειάδα παραγόντων που ενδιαφέρουν άμεσα την ελληνική γεωργία, δηλαδή στους νέους αγρότες, στις μη προνομιούχες περιοχές, στις ευαίσθητες παραγωγές και στις μικρές εκμεταλεύσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους τομείς του γάλακτος, του κρέατος, των δημητριακών και του ελαιολάδου καθώς και στην αντιμετώπιση κρίσεων υπερ- ή υπό-παραγωγής στην ΕΕ. Παράλληλα η νέα ΚΑΠ χαρακτηρίζεται από την πρσπάθεια προώθησης ενός μοντέλου γεωργίας φιλικού προς το περιβάλλον. Είναι σαφές ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών και δυνατοτήτων, αλλά αποκτά παράλληλα και μεγαλύτερη ευθύνη. Όμως στην περίοδο της κρίσης, η γεωργία μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη μέσω τόσο της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ειδικά για νέους ανθρώπους, όσο και μέσω των εξαγωγών. 
Καλά όλα αυτά, αλλά με την προστασία των προϊόντων μας όπως η φέτα τί ισχύει τελικά;
 
Κατά την επίσκεψη του ο κος Ciolos προανήγγειλε τα πολύ καλά νέα για τη φέτα στο πλαίσιο της Εμπορικής Συμφωνίας με τον Καναδά, νέα τα οποία είδαμε να επαληθεύονται στη συνέχεια. Έτσι σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν για κάθε φέτα που πωλείται στον Καναδά θα πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η προέλευση και η σύστασή της, ενώ απαγορεύεται η πώληση στην αγορά του Καναδά νέων προϊόντων που προσομοιάζουν στην φέτα χωρίς τη χρήση προσδιορισμών όπως «τύπος», «στυλ» κλπ. Επίσης απαγορεύεται η χρήση παραπλανητικών εικονογραφικών στοιχείων για μη ελληνικά προϊόντα (κίονες, ελληνική σημαία, μνημεία όπως η Ακρόπολη κλπ). Έτσι η συμφωνία αυτή, όχι μόνο εξομαλύνει το δρόμο των εξαγωγών για τα ελληνικά προϊόντα αλλά παράλληλα δημιουργεί και ισχυρό προηγούμενο για μελλοντικές συμφωνίες με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δε προηγούμενο αυτό δεν αφορά μόνο στη φέτα, αλλά σε μια σειρά προϊόντων όπως οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης αλλά και το μανούρι, το κασέρι και η κεφαλογραβιέρα. Όσον αφορά δε στο εσωτερικό της ΕΕ εξακολουθεί φυσικά να ισχύει το γεγονός ότι εάν ένα παραπλήσιο της φέτας προϊόν δεν παράγεται στην Ελλάδα με συγκεκριμένο τρόπο, δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται φέτα. Αυτό δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει.
Ποιο το μέλλον της ελληνικής γεωργίας;
 Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχει και το δυναμικό αλλά και η ποιότητα που μπορούν να εξασφαλίσουν στην γεωργία ένα μέλλον πραγματικά λαμπρό! Πάρτε για παράδειγμα το Ελαιόλαδο Μεσσαράς ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Νότια Κρήτη. Το λάδι αυτό αποτελεί το 100ο προϊόν με Ελληνική καταγωγή που εντάσσεται στο προστατευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλαίσιο γεωγραφικών ενδείξεων. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια σημαίνει ότι η ονομασία του προϊόντος αυτού καθώς και άλλων 99 από την Ελλάδα προστατεύεται πλέον από την ΕΕ και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο για το λάδι που παράγετα με συγκεκριμένο τρόπο από την συγκεκριμένη  περιοχή. Και όπως είδαμε και στην περίπτωση της φέτας, η τακτική αυτή της ΕΕ έχει συχνά πολλαπλασιατικά διεθνή οφέλη για τα προϊόντα αυτά.
Υπάρχουν κάποια άλλα καλά νέα για την Ελλάδα και τους Έλληνες αγρότες;
Ναι. Μόλις πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκη Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδοτήσεις ύψους πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ  προκειμένου τα χρήματα αυτά να διατεθούν για προωθητικές ενέργειες εκλεκτών προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης  Ονομασίας Προέλευσης) της Ελληνικής γης. Χάρη στα κονδύλια αυτά προϊόντα όπως ο κρόκος Κοζάνης, η φέτα και η κεφαλογραβιέρα, το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμάτας έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την εμπορική τους εικόνα και παράλληλα να αυξήσουν την ζήτησή τους στις τεράστιες αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Τα νέα λοιπόν για την ελληνική γεωργία είναι πράγματι «ρόδινα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου