Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Αναπτυξιακές θρυαλλίδες & οδυνηρή πραγματικότητα

Οι πολίτες θα τα βρουν πάλι μπροστά τους μετά από λίγο καιρό. Όσο οι δηλώσεις από το εξωτερικό για δήθεν επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα γίνονται ολοένα και συχνότερα, τόσο τα προβλήματα με την φορολόγηση και την λιτότητα θα αυξάνονται. Τελευταίος και καταϊδρωμένος, ο Ντόναλντ Τραμπ. υποστηρίζει πως η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστική σταθεροποίηση.

Το γεγονός και μόνο ότι το λέει αυτό ο πλανητάρχης και το παπαγαλίζουν τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, πρέπει να σας βάζει σε υποψία για τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια. Ενώπιον μια νέας φοροκαταιγίδας που θα λανσαριστεί κατά τα φαινόμενα συγκαλυμμένη για να μην δοθεί η ευκαιρία να αντιδράσει κανείς, ενώπιον μιας ακόμη άσκησης σκληρής οικονομικής πολιτικής που θα αναφέρεται σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων και μισθών, η χώρα όχι απλά δεν πρόκειται να συνέλθει, αλλά θα βυθιστεί περαιτέρω στην κρίση.

Γιατί λέω πως πρέπει να προκαλούν ανησυχία τα θετικά λόγια των εταίρων και συμμάχων; Γιατί πολύ απλά, αν έχουν ίχνος αλήθειας αυτές οι δηλώσεις, θα πρέπει να αναμένουμε και πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο ποθητός αναπτυξιακός στόχος. Καλύτερα θα ήταν λοιπόν να μην αναφέρονται καθόλου στην υποτιθέμενη καλυτέρευση των συνθηκών ζωής, γιατί πολύ απλά αφενός αυτές δεν υπάρχουν, και αφετέρου για να υπάρξουν, θα πρέπει να προαναγγελθούν περαιτέρω στερήσεις.

Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα να πάψει να χρωστά και ειδικά οι εταίροι που έχουν λαμβάνειν από την κρίση σε χρήμα και σε είδος. Κανένας δεν επιθυμεί να σηκώσει η χώρα το ανάστημά της και να αξιώσει την επιστροφή των καταβληθέντων φόρων. Πολύ απλά διότι το όλο σύστημα εξυπηρετεί και τους εταίρους και τους χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.

Ας προσέξουμε λοιπόν μόνο τις επανειλημμένες θετικές δηλώσεις, την ώρα και την στιγμή που αυτές γίνονται. Η κυβέρνηση, από την μεριά της, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παρουσιάζει τα χαλκευμένα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Στις δε θετικές για την οικονομία μας δηλώσεις των εταίρων, παραμένει ουσιαστικά αμέτοχη. Πολύ πιθανόν η στάση αυτή να έχει να κάνει με το ότι ούτε και η ίδια πιστεύει πως βρισκόμαστε ήδη σε αναπτυξιακή πορεία, παρά τις θριαμβολογίες.

Αναφέρομαι λοιπόν στους πολίτες, που ένεκα όλων τούτων θα βρεθούν σύντομα προ νέων οδυνηρών εξελίξεων. Πρόκειται για εξελίξεις που θα κάνουν τα όποια μερίσματα να φαντάζουν αστειότητες. Την ίδια στιγμή που γράφονται όλα αυτά, στην αγορά οι τιμές δεν έχουν πέσει ενώ η αγοραστική δύναμη είναι μηδαμινή. Ολοένα και περισσότεροι είναι οι πολίτες που είτε χάνουν την δουλειά τους, είτε καταφεύγουν στις συνήθεις ρυθμίσεις, που υποθηκεύουν το οικονομικό τους μέλλον.

Φτώχεια παντού,  λοιπόν, δυστυχία και αδιέξοδο. Πάραυτα η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναφέρεται στην ανάπτυξη. Διερωτώμαι λοιπόν: Από πού αντλούν αυτό το θράσος; Αλλά και η αντιπολίτευση, με τι κότσια θα κυβερνήσει την χώρα όταν δεν μπορεί να υποσχεθεί το παραμικρό; Τα κόμματα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, να μην λένε στους πολίτες την αλήθεια. Απομένει να δούμε πως και με ποιο τρόπο θα εξαγοράσουν για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους.

 Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, αυτοί είναι που θα καθορίσουν την συνέχεια, το πώς δηλαδή θα κινηθεί και θα πράξει η εκάστοτε κυβέρνηση. Και να είστε σίγουροι ότι αν δεν επιβληθούν και άλλα μέτρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα έρθει η ΝΔ να συνεχίσει την λιτότητα στο όνομα της καταστροφικής πολιτικής και των κενών που άφησε πίσω της η τωρινή κυβέρνηση. Για αυτό σας λέω: μην πιστεύετε αυτούς που μιλούν για ανάπτυξη όταν αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την λιτότητα. Είτε σήμερα είτε αύριο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχίσετε να πληρώνετε. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου