Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Οι πρόσφυγες της Συρίας: Αριθμοί & καμπάνιες υποστήριξης

Tο European Council on Refugees and Exiles (ECRE), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
(ΕΣΠ) και άλλες 100 ακόμη οργανώσεις από 34 χώρες ξεκινάνε την εκστρατεία «Ευρώπη Δράσε Τώρα» (www.helpsyriasrefugees.eu), καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να προστατεύσουν του πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία. Μέχρι στιγμής, μόλις 81.000 Σύροι έχουν ζητήσει προστασία στην Ε.Ε., τη Νορβηγία και την Ελβετία, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 3% των ατόμων που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία. Με τους νεκρούς να έχουν φτάσει σε 130.000 και τον αριθμό των προσφύγων να εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 4 εκατ. μέχρι το τέλος του 2014, ο πόλεμος αυτός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας. Μια ανθρωπιστική κρίση που παρατείνεται και ένα ενδιαφέρον από τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ που όλως περιέργως μειώθηκε μετά από τον υποτιθέμενο έλεγχο στα χημικά της χώρας αλλά και την καταλυτική επέμβαση της Ρωσίας που δείχνει ποια ακριβώς είναι μετά την παρέμβαση και κατοχή της Κριμαίας. Και όλα αυτά χωρίς την παραμικρή ενασχόληση με τον αθώο πληθυσμό που από την Συρία μέχρι την Ουκρανία και άλλου υποφέρει τα πάνδεινα. Αλλά ας μείνουμε προς το παρόν στην εκστρατεία που αφορά αποκλειστικά τους Σύρους πρόσφυγες. Στην διεύθυνση www.helpsyriasrefugees.eu, λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή των πολιτών για στους πρόσφυγες της Συρίας και να πιεστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δράσουν ώστε να δοθεί στους πρόσφυγες ασφαλής δίοδος στην Ευρώπη, να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις, να προστατευτούν οι πρόσφυγες που καταφτάνουν στα Ευρωπαϊκά σύνορα. και να επανενωθούν οικογένειες που χωρίστηκαν από την κρίση. Φιλόδοξη λοιπόν η εκστρατεία, σε αγαστή συνεργασία με τους πολίτες που είναι ευαισθητοποιημένοι από την μεγάλη αυτή ανθρωπιστική κρίση.
                                 Μια φωνή για τους Σύριους!
Η ιστοσελίδα www.helpsyriasrefugees.eu παρέχει τη δυνατότητα  στους υποστηρικτές της εκστρατείας να δώσουν «φωνή»  -μέσω του λογαριασμού τους στο twitter ή/και στο Facebook- σε πρόσφυγες της Συριακής κρίσης. Με τον τρόπο αυτό, οι πρόσφυγες μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες, τον αγώνα τους και την προσπάθειά τους να βρουν προστασία στην Ευρώπη με φίλους που υποστηρίζουν την εκστρατεία. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να «ενώσει τη φωνή του» για τους πρόσφυγες από τη Συρία, υπογράφοντας τη σχετική έκκληση. Η εκστρατεία θα διαρκέσει  τέσσερις μήνες, και η λήξη αυτής θα συμπέσει συμβολικά με  την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα, στις 20 Ιουνίου 2014.
                            Οι Σύριοι πρόσφυγες σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι Σύριοι που ζητούν καταφύγιο και άσυλο στην Ευρώπη κατανέμονται ως εξής:
 -EE/28 κράτη - μέλη
Συνολικά έγιναν 76.373 νέες αιτήσεις ασύλου Σύρων στην Ε.Ε. (28) από την αρχή του πολέμου:  5.714 από Απρίλιο έως Δεκέμβριο 2011, 21.988 το 2012
48.671     2013
-Ε.Ε/28 + Νορβηγία & Ελβετία
Συνολικά έγιναν 81.275 νέες αιτήσεις ασύλου Σύρων στην Ε.Ε. (28) + Νορβηγία & Ελβετία από τον Απρίλιο του 2011 έως το Δεκέμβριο του 2013. Ο αριθμός των Σύρων που αναζήτησαν διεθνή προστασία στην Ε.Ε., τη Νορβηγία και την Ελβετία αυξήθηκε το 2013, αν και συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς λιγότερο από το 4% του συνόλου των Σύρων που διαφεύγουν από τον πόλεμο αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη.
-38 χώρες της Ευρώπης
Συνολικά έγιναν 84.054 νέες αιτήσεις ασύλου Σύρων σε 38 χώρες της Ευρώπης από την αρχή του πολέμου:
6.615 από Απρίλιο έως Δεκέμβριο 2011, 23.857 το 2012, 53.582 το 2013
-Ελλάδα
Συνολικά έγιναν 1.019 αιτήσεις ασύλου από Σύρους από την αρχή του πολέμου:
259 από Απρίλιο έως Δεκέμβριο 2011, 275 το 2012, 485 το 2013

                                   Άλλα στατιστικά στοιχεία 
-Δύο χώρες - η Γερμανία και η Σουηδία - έχουν δεχτεί σχεδόν το 59% του συνόλου των αιτήσεων στην Ε.Ε. (44.864).
-Πέντε χώρες έχουν δεχτεί το 74% όλων των νέων αιτήσεων ασύλου από Σύρους στην Ε.Ε. από την αρχή της σύγκρουσης (56.707).
-Πέντε χώρες της Ε.Ε. δέχτηκαν λιγότερες από 150 αιτήσεις ασύλου από Σύρους κατά την ίδια περίοδο.
-Η Βουλγαρία κατατάσσεται πλέον τρίτη (3η) μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που έχουν δεχτεί τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου από Σύρους, με τη Σουηδία να είναι πρώτη (1η) και τη Γερμανία δεύτερη (2η). Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου