Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Το νέο ευρωβαρόμετρο για την Ελλάδα: Απογοήτευση & δυσπιστία

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δημοσίευσε την Δευτέρα 18/2 την ανάλυση του νέου Ευρωβαρόμετρου (αριθ. 80) σε ότι αφορά την Ελλάδα. Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2013. Συμμετείχαν τουλάχιστον 1000 πολίτες, από αντιπροσωπευτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Για τη λήψη των στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν τυποποιημένα ερωτηματολόγια, ενώ η επικοινωνία με τους συμμετέχοντες είχε τη μορφή της προσωπικής συνέντευξης. Οι ερωτήσεις οι οποίες διατυπώθηκαν μέσω της έρευνας αφορούν στην εικόνα που έχουν οι πολίτες για την ΕΕ, στις προβλέψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και στην αίσθηση τους για το κατά πόσο ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η έρευνα καταγράφει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την άποψη των ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας και με την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης. Τέλος, οι πολίτες ερωτήθηκαν για τις ανησυχίες αλλά και τις προσδοκίες τους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπέρ του ευρώ – απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ!
Το Ευρωβαρόμετρο υπογραμμίζει την αρνητική εικόνα που έχουν οι Έλληνες πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση (σε ποσοστό 54% - το μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης). Επίσης, οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης και θεωρούν ότι η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση. Μέσα σ' ένα γενικευμένο κλίμα δυσπιστίας και δυσαρέσκειας οι Έλληνες στην πλειονότητά τους, τείνουν να μην εμπιστεύονται το θεσμό της ΕΕ, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει η έρευνα (72%). Τέλος, αναφορικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι Έλληνες καταλαμβάνουν το δεύτερο υψηλότερο (αρνητικό) ποσοστό (71%) μετά από τους Κύπριους (87%), εκφράζοντας το φόβο τους ότι τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμα. Παράλληλα, οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες, θεωρούν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών (ποσοστό 60% έναντι 57% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), καθώς και η ειρήνη μεταξύ των κρατών-μελών (ποσοστό 53% τόσο για την Ελλάδα όσο και το σύνολο της ΕΕ) αποτελούν τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, παρότι η Ελλάδα και ειδικότερα η οικονομία της διανύει μια δύσκολη περίοδο, η ελληνική κοινή γνώμη, στην πλειονότητά της (62%), συνεχίζει να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μια Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ένα νόμισμα, το Ευρώ. Η ελληνική κοινή γνώμη διχάζεται όμως αναφορικά με το στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση του αριθμού των Ευρωπαίων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας κατά ένα τέταρτο έως το 2020, καθώς 34% βρίσκει υπερβολικά αισιόδοξη αυτή την προοπτική ενώ εξίσου πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν μεγαλύτερη μείωση, καθώς χαρακτηρίζουν το στόχο ως υπερβολικά συγκρατημένο (36%).
Δυσπιστία για την κυβέρνηση – ανησυχία για τα οικονομικά
 Ποσοστό 87% των Ελλήνων πολιτών τείνει να μην εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση.  Δυσπιστία εκφράζεται και για τη Βουλή όπως επίσης και για τις περιφερειακές/τοπικές δημόσιες αρχές. Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να κάνουν οποιοδήποτε σχέδιο για το μέλλον, και απλώς ζουν μέρα με τη μέρα, καθώς η παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεν τους το επιτρέπει. καταγράφοντας την αβεβαιότητα που βιώνουν οι Έλληνες. Η δυσχερής οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες επιβεβαιώνεται περαιτέρω με την ομολογία τους ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα (47%). Το ελληνικό ποσοστό είναι το υψηλότερο (αρνητικό) που καταγράφει η έρευνα, καταδεικνύοντας την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων. Σημειώνεται δε, ότι αυτή την πίεση την αντιμετωπίζει μόνο το 13% των υπόλοιπων ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι μάλιστα δηλώνουν σε ποσοστό 56% ότι δεν αντιμετωπίζουν σχεδόν ποτέ τέτοια αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών τους. Μερικοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης έχει ήδη φθάσει στο αποκορύφωμά του και ότι η κατάσταση θα ανακάμψει, ενώ άλλοι διαφωνούν προβλέποντας ακόμα χειρότερες εξελίξεις για την οικονομία. Όπως φαίνεται, οι Έλληνες είναι από αυτούς που εκφράζουν το φόβο ότι τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμα (71%). Το ελληνικό ποσοστό ανησυχίας είναι το 2ο υψηλότερο (αρνητικό) της έρευνας, μετά από αυτό που καταγράφει το δείγμα της Κύπρου 87%. Οι Έλληνες θεωρούν σε ποσοστό 68% ότι και η κατάσταση της οικονομίας  αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στην παρούσα φάση. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των Ελλήνων για την επόμενη χρονιά καθώς προβλέπουν επιδείνωση της γενικότερης κατάστασης, ειδικότερα δε για την εργασιακή και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, συγκεντρώνοντας μαζί με την Κύπρο τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά του συνολικού ευρωπαϊκού δείγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου