Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Επτασφράγιστα μυστικά βίας κατά γυναικών στο όνομα του καθωσπρεπισμού

Συνεχίζεται ασταμάτητα στην Ελλάδα η άσκηση βίας κατά των γυναικών, είτε ενδοοικογενειακά είτε σε ελεύθερη σχέση. Πολλά περιστατικά που συνήθως κρατούν το στόμα των θυμάτων κλειστό για ευνόητους λόγους, έρχονται να φωτίσουν την οδυνηρή πραγματικότητα στην Ελλάδα αναφορικά με την βία κατά των γυναικών. Το θέμα δεν βέπει συχνά το φως της δημοσιότητας και η ανδροκρατούμενη κοινωνία νίπτει τας χείρας της. Και αυτό παρά το γεγονός ότι και φεμινιστικά κινήματα ή οργανώσεις υπάρχουν αλλά και οι καταγγελίες αυξάνονται. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά για την Ελλάδα του 2014: Η βία κατά των γυναικών παραμένει κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες. Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές. Εκεί είναι που το δράμα παίρνει ασύλληπτες διαστάσεις λόγω και της καλλιεργούμενης ξενοφοβίας. Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια. Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.
Πρόγραμμα Υποδομών από την Γενική Γραμματεία Ισότητας
Το πρόγραμμα δημιουργίας εξειδικευμένων υποδομών σε όλη τη χώρα που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, βρίσκεται σήμερα σε φάση ολοκλήρωσης Το δίκτυο των υποδομών συνολικά περιλαμβάνει Τη δημιουργία 15 Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Τη δημιουργία επιπλέον 25 Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, υπό την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε όλη τη χώρα. Τη δημιουργία 19 Ξενώνων Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας, υπό την εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκηση .Την υποστήριξη 2 ακόμη Ξενώνων οι οποίοι λειτουργούν υπό την ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τη λειτουργία της 24ωρης Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 η οποία Προσφέρει Άμεση υποστήριξη και συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας.
Η  επώνυμη μαρτυρία μιας νέας γυναίκας
Το βιβλίο με τίτλο η «ΒΕΒΗΛΩΣΗ», μια αληθινή ιστορία κακοποίησης» της Πατρικαράκου Δήμητρας μπορεί να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει και να ενημερώσει σ χετικά με το θέμα ενδοοικογενειακής σεξουαλικής κακοποίησης Συνήθως τα θέματα αυτά δεν καταγγέλλονται και βέβαια τις περισσότερες φορές μένουν ατιμώρητα. Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα κορίτσι έντεκα χρονών το οποίο κακοποιείται σεξουαλικά από τον πατριό του, έναν άνθρωπο που αγαπά και εμπιστεύεται. Έναν άνθρωπο που όλοι θεωρούν άξιο εμπιστοσύνης, υπεύθυνο και σωστό πατέρα. Μόνο όταν έρχεται το τέλος της εφηβείας και ο πατριός έχει καταστρέψει την οικογένεια οικονομικά, καταδικάζοντας τις θετές του κόρες σε αιώνια χρέη, η Μίμη βρίσκει το κουράγιο να μιλήσει στη μητέρα της για την κακοποίηση.Δυστυχώς, όμως δεν βρίσκει την κατανόηση και τη στήριξη που περιμένει. Όπως τονίζει και η συγγραφέας «Θέλω να ουρλιάξω! Θέλω να βγάλω την οργή που με πνίγει η δική μου και όλων των κοριτσιών, γυναικών, αγοριών, αντρών που έχουν κακοποιηθεί και έχουν στερηθεί ακόμα και το δικαίωμα να είναι οργισμένοι για αυτό». Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ αφηγείται την πραγματική ιστορία της Δήμητρας Πατρικαράκου, μιας γυναίκας που έχει την τόλμη να μιλήσει επώνυμα για ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας: την ενδοοικογενειακή σεξουαλική κακοποίηση. Επιλέγει να χρησιμοποιήσει το πραγματικό της όνομα και να αποκαλύψει τα α μυστικά της οικογένειας, καταρχάς επειδή μόνο μέσα από την αλήθεια θα αποκατασταθεί δικαιοσύνη, κυρίως όμως επειδή θέλει να αποκηρύξει την ντροπή που επιβάλλεται κοινωνικά στα θύματα κακοποίησης. Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο που μιλά επώνυμα για τη σεξουαλική κακοποίηση εντός της οικογένειας, ένα φαινόμενο πολύ συχνότερο απ ́ότι μας βολεύει να πιστεύουμε. Αυτή μαρτυρία και δη επώνυμη δεν είναι αποτελεί παρά την αρχή για πολλές άλλες γυναίκες να καταγγείλουν επώνυμα τις θηριωδίες σε βάρος τους. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε αν δεν βγουν στην επιφάνεια τα κλισέ και τα στερεότυπα στην καλύτερη περίπτωση, ή οι εκβιασμοί, οι βιασμοί και οι ξυλοδαρμοί στην χειρότερη. Όσο περισσότερα περιστατικά καταγγέλλονται, τόσο η κοινωνία θα αφυπνίζεται. Διαφορετικά η βία θα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό ενδοοικογενειακά ή μη, επικαλυπτόμενο από την επιτηδευμένη ευγένεια και τον καθωσπρεπισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου